Nové lícové tehly v starej londýnskej štvrti

Nachádzate sa tu

Jeden zo zakladateľov londýnsko-amsterdamského architektonického ateliéru s názvom 31/44 Architects Stephen Davies si postavil svoj dom v štvrti Lewisham v južnom Londýne.

Nové vedľa starého

Pozemok, na ktorom stojí dom s názvom č. 49, je na jednej strane lemovaný typickou viktoriánskou terasou a na druhej strane je náhodným zoskupením plôch, múrov, garáží a budov. Práve tento mix inšpiroval architekta k navrhnutiu tohto domu a jeho  podvedomou reakciou na toto miesto bolo vytvorenie domu s výraznou vizuálnou hmotou.

Tri nádvoria

Dom má rozľahlé prízemie s tromi malými dvorčekmi po obvode. Izby na poschodí sú posunuté na severnú hranicu a obrátené na juh. Hlavné obytné priestory sú orientované na juh a veľké okná ponúkajú výhľad na vonkajšie plochy a stromy v malých záhradách na dvorčekoch. Hosťovská izba na severnej strane sa otvára do tretieho dvora a štúdio umiestnené na zadnej strane je orientované tak, aby  zachytilo čo najviac južného svetla.

Sivé kvádre a tehly

Sivé tehly boli vybrané tak, aby dopĺňali a kontrastovali so starými susediacimi domami. Prefabrikovaný betónový preklad oddeľuje dve úrovne, pričom zjednocuje jednotlivé prvky - vchod, bránu a okno na poschodí. Výsledkom je dom, ktorý vyzerá ako zoskupenie sivých kvádrov. Súčasne je dom vyvýšený nad úroveň ulice, aby bol chránený pred možnými záplavami z neďalekej rieky Quaggy.

Drevo v interiéri

Drevené úložné skrine definujú vnútorné priestory, sú vybavené skrytými uzatváracími prvkami a tak tvoria hladké povrchy, ktoré vytvárajú príjemný dojem a minimalistický štýl. Točité drevené schodisko má veľké okno s výhľadom na ulicu. Vedie až k hlavnej spálni, ktorá je otočená na juh k rieke a s výhľadom okolitý park.

Zapadá do prostredia

Hlavný vchod do domu od ulice s kvetinovým záhonom a bránou do dvora vytvára výrazný prvok, ktorý korešponduje s okolitými domami.


Zdroj: https://www.dezeen.com/2017/07/22/grey-brick-no-49-house-3144-architects-courtyards-architecture-self-build-london/

Fotografie: Anna Stathaki